Trepte si alte elemente gradina

Trepte si tipuri de trepte, scari. Există o mare diversitate de trepte însă, în această prezentare, ne oprim doar asupra acelor categorii de trepte care sunt reprezentative pentru amenajările contemporane, de la zonele rezidențiale și grădini, la spațiile comerciale sau publice. Felurile acestor trepte sunt corelate în primul rând cu scopul lor, dar este mult mai ușor să le înțelegem în funcție de contextul unde sunt folosite. Astfel, diferențiem între:

Scări de grădină – sunt în principiu scări al căror rol este de a face trecerea de la o terasă la alta sau de la un nivel al grădinii la altul.

Scări de terasă – leagă spațiul terasei de restul curții și/sau al grădinii.

Scări de alee – se construiesc în continuarea aleii atunci când le cer diferențele de nivel. Sunt similare cu scările de grădină, doar că sunt concepute în continuare aleilor, nu în lateralele acestora.

Scări de acces – sunt în special acele scări de la intrarea în spațiile rezidențiale, care leagă trotuarul stradal de aleea casei.

Scări pietonale – sunt, generic, scările din orice structură de amenajare urbană concepute pentru a ușura accesul pietonilor dintr-o zonă sau stradă într-alta.

Un alt element semnificativ asociat scărilor pe lângă scop și context, este forma acestora. Scările de piatră – de care ne ocupăm aici – sunt extrem de diverse formal. Acest aspect este legat de designul locului respectiv, dar areși o latură predefinită. Astfel, cele mai multe trepte pe care le găsim în jurul nostru sunt o combinație dintre un model inițial și adaptarea acestuia la tipologia locului unde acest model este integrat.

Câteva cuvinte despre funcționalitate
Deși funcționalitatea treptelor pare evidentă, prin faptul că ne transportă de la un nivel la altul, oricare ar fi contextul acestor două niveluri, trebuie să remarcăm că există un set de factori care influențează direct și radical această funcționalitate, modificând-o. Acești factori pot fi plasați în două categorii mari:

Frecvența utilizării treptelor are un impact asupra formei acestora și le definește simultan natura. Treptele folosite incidental sunt accesorizate mai puțin, dar primesc mai ușor ornamente. În sens contrar, treptele concepute pentru un trafic intens își optimizează nu numai designul, ci și tipologia accesoriilor.

Gradul de înclinație a treptelor are impact direct asupra numărului de accesorii, reducându-l în aceeași măsură în care reduce funcționalitatea.

Integrarea treptelor în contextul pavajelor
Deși au uneori un sens separat, treptele impun de cele mai multe dăți diverse combinații cu pavaje, dale, ziduri și alte elemente de peisagistică similare. Din această cauză, oferta de trepte este deseori integrativă: poți cumpăra un sistem care conține, în cadrul aceluiași stil, dale, borduri, elemente de treaptă, rigole etc. Această ofertă este concepută astfel pentru a ușura deciziile arhitecturale și pe cele peisagistice totodată, prin definirea mai precisă a elementelor stilistice implicate.

Pentru utilizator, asta înseamnă că prima sugestie pe care o avem atunci când trebuie să integrezi trepte pe suprafața pavajului sau în continuarea, spre alt nivel, a acestuia, este să alegi încă de la început un element de treaptă similar dalelor, bordurilor etc. Dacă, însă, îți dorești o soluție mai complexă și mai creativă, îți listăm mai jos elementele pe care trebuie să le ai în vedere în alegerea ta, în ordinea importanței:

Culoarea și textura – aceste două elemente au cel mai mare impact asupra aspectului. Remarcă aici că, în funcție de context, contratreapta poate să joace un rol mai semnificativ decât treapta.

Forma – trebuie alese forme care să vină în completarea dalelor și a bordurilor. Când acest lucru nu se întâmplă, se presupune că există elemente de vegetație sau de design, ce susțin o alegere distinctă a elementelor de treaptă.

Material – treptele din beton vibropresat sunt prin natura materialului potrivite pentru orice proiect peisagistic rezidențial.

Mărime – se alege, firește, în funcție de necesități, gust și planificare, dar e bine ca lățimea treptelor să fie corelată cu suprafața pavajului de la care se reclamă pentru că un raport dezechilibrat în această direcție ar modifica perspectiva de ansamblu a curții tale.

Treptele și elementele decorative
Spațiile conexe treptelor sunt locuri unde sunt plasate deseori elementele decorative. În plus, aceleași elemente (sau altele, de dimensiuni mai mici) își găsesc sensul atunci când sunt plasate chiar pe suprafața treptelor. Există trei zone constitutive ale treptelor unde elementele decorative se dovedesc bine plasate.

Pe de o parte, e vorba de capetele de alei și de gazon închise între linia bordurii, trepte și un presupus zid. Acesta este locul potrivit pentru vegetație de talie medie sau înaltă și pentru ansambluri vegetale de sine stătătoare. Apoi, bazele treptelor și închiderile acestora în partea superioară creează de asemenea spații potrivite pentru jardiniere, ghivece de exterior sau alte elemente similare. Adițional, există trepte care presupun astfel de spații prin designul lor intim: sunt locuri, din nou, potrivite pentru vegetație sau pentru mobilier de exterior.

Jardinierele reprezintă o soluție estetică și practică pentru amenajarea spațiului exterior al grădinilor, curților, aleilor, teraselor, gardurilor, parcurilor, cât și pentru decorarea și stabilizarea taluzurilor si a pantelor. Având forme creative și design modern, jardinierele din beton se montează ușor și se pretează la plantarea florilor, a plantelor aromatice și a arbuștilor decorativi.

Materiale de bază
Cele mai multe jardiniere sunt executate din beton sau alte materiale similare. Alternativ, pe piață se găsesc multe exemple realizate din lemn, împletite, din lut, din fibră de nucă de cocos sau chiar din plastic (cea mai ieftină soluție, dar și cea mai puțin satisfăcătoare estetic). Aceleași materiale pot sta la baza jardinierelor improvizate chiar în spațiul grădinii, însă, de cele mai multe ori, aceasta este o soluție temporară. Iată cele mai importante trei materiale detaliate conform avantajelor și dezavantajelor pe care le prezintă:

Beton – sunt trainice și rezistente. În plus, maschează cu ușurință un zid sau o pantă și sunt, de cele mai multe ori modulare atât în orizontalitate, cât și pe verticală.

Lemn – sunt atrăgătoare și aduc căldură în spațiul grădinii, însă prezintă dezavantajele că necesită întreținere regulată și că au o durată de viață redusă, fiind expuse la intemperii.

Plastic – din cauze financiare, jardinierele de plastic sunt omniprezente. Însă durata lor de viață, aspectul și rezistența nu le recomandă în nici un fel.

Tipuri de jardiniere atrăgătoare
Cu toate că tipologia jardinierelor este extrem de vastă, variind de la o zonă geografică la alta, de la o perioadă la alta și, mai nou, de la un producător la altul, putem totuși să demarcăm câteva tipuri de jardiniere a căror importanță contextuală este mai mult decât relevantă.

Am ales trei tipuri distincte, pe care le considerăm esențiale din prisma evoluției peisagisticii de azi:

Jardiniere clasice – sunt jardiniere de dimensiuni mici sau medii, al căror loc în grădină poate fi schimbat oricând. Cele mai atrăgătoare (și mai rezistente) sunt cele din piatră sau lemn.

Jardinierele modulare – sunt blocuri individuale care pot fi aranjate (într-un sens stabil și semi-permanent, ceea ce înseamnă că pot rezista în aceeași formă mai multe anotimpuri la rând!) în funcția gustului sau a nevoilor tale. Ele reduc impactul optic datorat, spre exemplu, unui taluz sau unui zid, transformându-l spațial și cromatic într-un mod mulțumitor. Modularitatea lor le recomandă pentru majoritatea proiectelor de amenajare peisagistică.

Jardinierele monobloc – sunt realizate din materiale de construcție clasice și au ca scop crearea unui singur centru floral, permanent. Sunt potrivite pentru curțile largi și pentru grădinile cu mult gazon. Datorită formelor lor înălțate, ele reduc timpul alocat întreținerii plantelor, păstrându-le vizibile de la un anotimp la altul.