Rulouri gazon natural

Gazonul este cel mai important producător de oxigen în mediul urban, absoarbe praful, metalele grele și CO2 și purifică natural apa extrasă din sol, utilizată în irigare și filtrată prin rădăcini și straturile minerale, înapoi în sol.
Costul gazonului însămânțat, întreținut, irigat poate fi mai mare, până devine similar cu rulourile, decât al rulourilor montate.

Tipuri de rulouri gazon natural

Montam si vindem mai multe tipuri de rulou gazon natural. Se alege din aceste tipuri la fiecare proiect functie de rolul si functionalitatea pe care va trebuie sa aiba gazonul.

Sport

toleranta la calcare: * * * * *
rezistenta la umbra: * * *
rezistenta la seceta: * *
rezistenta la boli: * *
durata de viata: * * * *
finetea foliajului: * * * * *
Gazon universal, pentru utilizare intensă, cu mare capacitate de regenerare și aspect elegant.

Rustic

toleranta la calcare: * * * *
rezistenta la umbra: * * *
rezistenta la seceta: * * *
rezistenta la boli: * * * * *
durata de viata: * * * *
finetea foliajului: * * *
Gazon robust, verde intens, covor dens. Necesită întreținere mai redusă, are aspect plăcut, natural.

Termorezistent de seceta

toleranta la calcare: * * * * *
rezistenta la umbra: * * *
rezistenta la seceta: * * * * *
rezistenta la boli: * * *
durata de viata: * * *
finetea foliajului: *
Gazon cu frunze late, cu creștere lentă și dezvoltare orizontală, deosebit de rezistent la călcare, la condiții mai dure, inclusiv la hidratare redusă. Are mare capacitate de regenerare.

Specii de iarba principale ale gazonului

Festuca arundinacea

Specie cu rezistență maximă la condiții mai aspre (vânt, apă redusă, căldură, parțial la semiumbră și soluri sărace). Frunzele sunt mai late și au textură mai aspră, formează un gazon puternic, ușor de remarcat, luminos. Rădăcini puternice, creștere puternică. Durată de viață mare. Baza tipurilor RUSTIC și TERMOREZISTENT (4 soiuri).

Lolium perenne

Cea mai veche și mai întâlnită specie de gazon, acum cultivată în multe soiuri, cu aspect și nuanță variate. Tolerant cu alte specii, formează covor dens, uniform. Frunze cu textură fină, mai înguste. Are capacitate bună de regenerare, după perioade de stress. Necesită irigare, întreținere si fertilizare constantă. Baza tipului SPORT (3 soiuri) si completează alte tipuri.

Poa pratensis

Specie cu frunze consistente, de dimensiuni medii, cu nuanță ușor albăstruie. Rezistentă la trafic și tundere intensă, necesită irigare și întreținere susținute, are necesar mare de fertilizatori, in special de azot. Are rezistență mai bună în zone semi-umbrite. Se îndesește natural, prin creșteri laterale. Baza tipului SPORT spre SUPERSPORT (3 soiuri).

Montajul corect al rulourilor de gazon natural

Solul pe care se vor amplasa rulourile trebuie sa fie foarte bine mărunțit, fără bolovani, fără pietre, nivelat, ușor compactat. Dacă pământul este argilos se va întinde un strat de nisip de 1-2 cm și se va nivela (pentru drenaj și stimularea înrădăcinării). Se poate adăuga sol fertil sau fertilizator granule.

Rulourile desfașurate se montează unul lângă altul, presând marginile una în alta ușor și se îmbină perfect, altfel vor aparea mici spații între ele în urmatoarele zile. Decupajele (la margini, pentru forme sau în jurul plantelor) se fac cu cuțite rezistente și foarte ascuțite (sau cutter).

Montajul se face presând ușor marginile rulourilor unele în altele. După montaj, gazonul se va tăvălugi, după irigare abundentă. Suprafaţa gazonată va fi irigată cu circa 10 L/ m2/ 24 ore, de preferat cu sistem automat de irigaţii, pe toată perioada caldă a anului, verificând necesarul de apă.

Prima tundere se va face după o săptămână de la montaj, în perioada de creștere. Nu se combină cu flori, fiind necesară tunderea.

Intretinerea gazonului

Tunderea se face săptămânal, cu cuțite ascuțite și curățate, la viteza mare, în perioada caldă, de creștere, înălțime 3-5 cm. Nu se reduce mai mult de o treime din înalțimea firelor, la o tundere. Tratamentele și fertilizările se fac după tunderi. Verificați calitatea tunderii, să nu se franjureze firele, pentru a preveni apariția bolilor gazonului.

Fertilizarea se face în aprilie și în august, cu granule NPK + Me (cf. specificațiilor produselor), după tundere. Produse ajutătoare: Zeolit, Hydrogel. Distribuirea produselor se face conform specificațiilor acestora.

Vara, tratamentele antifungice și antibacteriene se aplică la montaj (fără fertilizare) și se repetă la o săptămână, dacă e necesar. Ulterior montajului, gazonul se tratează împotriva bolilor și dăunătorilor în funcție de probleme, imediat ce sunt observate, până la dispariția acestora.

Scarificarea, greblarea, aerarea, supraînsămânțarea sunt de asemenea necesare pentru un gazon de calitate. După circa 8 ani poate fi necesară înlocuirea cu alte rulouri, din cauza îmbătrânirii naturale.

Irigarea este indispensabilă după montaj și în toată perioada caldă (circa 10L/ m2/ 24 ore), de preferat cu sistem automat de irigare, asigurând necesarul optim, completând local, evitând băltirea.

Tratamentele se fac preventiv și curativ, cuprind combaterea bolilor (mucegai, bacterii) și dăunători (insecte, viermi etc.). Orice problemă trebuie tratată imediat după apariţie (boli, dăunători etc.).

 

Boli, daunatori si combatere

Dăunătorii gazonului pot fi cărăbuși (Melolontha, Agriotes) și greieri (Gryllotalpa), viermi rotunzi (nematozi) și larve de molii (Agrotis), gândaci de plante (Blissus) și alții. Pentru prevenire și combatere puteți utiliza 2-3 tratamente la intervale recomandate de producător, începând primăvara, cu pesticide pe bază de: Clorpyripos, Imidacloprid, Cypermethrin.

Insecticidele sunt substanțe toxice, care trebuie utilizate responsabil, de persoane calificate, cu precauție, cu echipament, în dozaj specific, în zone unde nu vor fi afectate alte specii (păsări, mamifere, albine).

ATENȚIE! Utilizarea produselor chimice trebuie făcută responsabil, de persoane autorizate, cu echipament de protecție, fără a depăși dozele maxime recomandate sau intervalul de repetare. Albinele pot fi afectate de utilizarea lor, ceea ce poate cauza lipsa polenizării, deci și a fructificării.

Atac de larve in gazon

Bolile fungice reprezinta majoritatea bolilor gazonului și apar vara, în condiții de umiditate. Pe lângă utilizarea lunară a produselor antifungice, începând primăvara, este indicată aerarea gazonului, evitarea acumulării de gazon tuns și menținerea Ph-ului în jur de 6,5. Pentru a nu crea rezistență patogenă se recomandă alternarea produselor.

De exemplu: clorotalonil + tiofanat-metil, alternat la o săptămână cu protioconazol + spiroxamină + tebuconazol (Ex. Falcon Pro). Pentru regenerare, este recomandată și utilizarea unui fertilizator foliar și a unui stimulent de înrădăcinare, eventual a unui destresant (Ex. Evo intensiv). Tratamentele antifungice se fac preventiv și curativ.

Combaterea buruienilor cu frunză lată se face în primul rând prin tundere repetată a gazonului. Puteți folosi ierbicid selectiv, de exemplu 2,4-D+DICAMBA+, în doza indicată de producător, prin stropire. Combaterea gramineelor, înrudite cu gazonul, este mai dificilă. Acestea pot răsări din semințe aduse de vânt sau existente în sol. Poate fi necesară înlocuirea rulourilor de gazon după câțiva ani, dacă sunt puternic afectate în timp.

Gărgărița (buburuza) este benefică în grădini, pentru că se hrănește cu dăunătoarele afide (insecte care distrug plantele).

Tratament de vara pentru gazon

Aplicare: la montarea gazonului

Repetare: la circa 2 saptamani

Tratament impotriva ingalbenirii si subtierii

Produs: Landscaper Pro fertilizator granule cu eliberare lenta

Mod de aplicare: folosim aplicatorul, altfel distribuția va fi neuniformă (circa 35 gr/ m2, un sac la 430-600 m2).

Repetare: la 2-3 luni, în perioada caldă. Toamna/iarna folosim produs specific.

 

Temperatura ridicata la montajul rulourilor

Produs: Hidrogel

Mod de aplicare: distribuim pe sol, înainte de montajul rulourilor de gazon, 3-5 kg/ m2.

Repetare: nu este necesar (cel puțin vara aceasta).

Stres termic, hidric, probleme cu urina animalelor de curte

Produs: Zeolit

Dorim să îmbunătățim rezistența la boli și să facilităm asimilarea substanțelor nutritive în intreaga grădină.

Mod de aplicare: distribuim pe gazon și la rădăcina plantelor, 250 gr/ m2 (un sac/ 40 m2).

Repetare: la 6 luni.