Montare rulouri gazon natural

Servicii de montaj rulouri gazon

Oferim servicii de montaj cu echipe profesionale. La instalarea unui gazon prin placare trebuie avută în vedere distanţa faţă de locul livrării, căile de acces, cantitatea de apă disponibilă şi calitatea acesteia, tipul de sol şi cerinţele pentru pregătirea acestuia, gazonul de placare fiind un produs perisabil, ferma de producere a acestuia trebuie să fie la maxim 300 km faţă de locul amplasării. Livrarea acestui gazon se face sub formă de rulouri sau plăci.

Acestea pot fi stocate până la 72 ore, dar este preferabil să nu fie ţinute mai mult de 24 ore, mai ales în timpul verilor cu temperaturi ridicate. Păstrarea se face în locuri umbrite. Pregătirea terenului se face ca şi pentru gazonul semănat, solul trebuie curăţat, erbicidat, nivelat şi mărunţit foarte bine.

Un teren prelucrat necorespunzător determină o recoltare defectuoasă a plăcilor sau rulourilor de gazon. Se parcurg toate verigile tehnologice: curăţirea terenului, îndepărtarea pietrelor şi a altor impurităţi, nivelarea, pregătirea solului, instalarea drenajului şi a sistemului de irigare, pregătirea căilor de acces, tratarea solului şi nivelarea.

Instalarea se face în mai multe etape

 • analiza solului care urmează să fie placat cu gazon;
 • nivelarea şi mobilizarea solului (10 cm);
 • fertilizarea de bază şi amendarea, în funcţie de caracteristicile solului (20 kg/100 m2);
 • efectuarea unei erbicidări, dacă este cazul;
 • tasarea solului prin tăvălugire;
 • irigarea – înainte de aplicarea plăcilor de gazon se irigă astfel încât să se asigure o umiditate adecvată la nivelul rădăcinilor
 • instalarea gazonului din plăci, primele se vor pune astfel încât să urmărească o margine dreaptă, iar aşezarea lor se face pe principiul „cărămizilor”, astfel încât să nu se întâlnească în linie continuă. Plăcile sau rulourile trebuie aşezate astfel încât să nu rămână nici un fel de spaţiu între ele.
 • după instalare se tăvălugeşte suprafaţa, pentru fixarea rădăcinilor
 • irigare intensă cu până la 20-25 mm. Primele 10 zile după instalare sunt critice – se udă de 2-3 ori pe zi, cu cca 3,5 mm. Ulterior, udările se stabilesc în funcţie de necesitate.
 • fertilizarea se face la 7-14 zile de la instalare, cu 5 kg/100 m2, urmată de o irigare.

Sfaturi la montaj

Pregătirea terenului se face prin frezare cu adâncimea de circa 15 cm, greblare și tăvălugire, pentru ca suprafața să fie netedă, foarte uşor compactată, fertilă.

Temperatura solului trebuie să fie scăzută, dar să nu fie îngheţat. Montarea se face presând uşor marginile rulourilor unele în altele. După montaj, gazonul se va tăvălugi, după irigare abundentă. Suprafaţa gazonată va fi irigată cu circa 5 L/m2/zi în perioada caldă, de preferat cu sistem automat de irigaţii. Tunderea se va face minim o dată pe săptămână, în perioada caldă, la 3+5 cm înălţime. Orice problemă trebuie tratată imediat după apariţie. Porţiuni afectate pot fi înlocuite tot cu rulouri de gazon.
Este bine de stiut ca ruloul de gazon se poate monta in orice perioada a anului, chiar si iarna daca vremea este blanda sau daca suprafata pe care se doreste a se monta rulou de gazon a fost pregatita inaintea inghetarii acesteia. Ruloul de gazon se poate monta chiar si pe un sol inghetat, cu conditia ca acesta sa fie tinut sub o copertina sau in masina de transport inainte de montajul acestuia, pentru ca rolele sa fie dezghetate sa sa nu se rupa la manipulare.

Daca montarea gazonului se face primavara, vara sau toamna, la sosirea gazonului rulou la proprietatea dumneavoastra este foarte importanta depozitarea acestuia, recomandat cat mai aproape de zona care urmeaza a fi amenajata. Astfel veti scurta timpul de montare care se incearca a fi demarata imediat dupa livrarea gazonului. Daca montarea gazonului este amanata din diverse motive, incercati sa protejati gazonul rulou depozitandu-l intr-o zona umbrita sau acoperit cu o copertina, patura sau cu un carton.

Este important sa aveti terenul pregatit si sa plasati comanda pentru livrarea gazonului doar cand ati finalizat toate etapele pregatirii acestuia.
Tehnica de motare a gazonului nu este foarte dificila dar va recomandam sa aveti grija sa nu incalecati/suprapuneti rolele una peste alta iar doua role alaturate trebuie stranse bine una in cealalalta.

Este bine de stiut ca ruloul de gazon se poate monta in orice perioada a anului, chiar si iarna daca vremea este blanda sau daca suprafata pe care se doreste a se monta rulou de gazon a fost pregatita inaintea inghetarii acesteia. Ruloul de gazon se poate monta chiar Asezati primul sir de role pe langa o margine dreapta. De obicei se incepe cu capatul cel mai apropiat de locul de depozitare al gazonului. Daca doriti sa folosit roaba si aveti de trecut fie pe pamantul proaspat pregatit fie peste rolele deja montate recomandam folosirea unor scanduri late pe care sa duceti roaba incarcata cu gazon.

Rolele dimensionate in general 250cm x 40cm se monteaza in sir, una dupa alta si trebuie avut foarte mare grija la imbinarea dintre ele atat pe lungime cat si pe latime, trebuie facut in asa fel incat gazonul sa para un tot unitar la finalul amenajarii. Avand in vedere faptul ca rolele se uda in momentul decopertarii de la parcela de productie, iar cand sunt desfasurate din rola, soarele poate rapid evapora apa din ruloul de gazon in timpul executiei lucrarii de montaj, recomandam realizarea unor operatiuni de valurire/adunare/strangere a rulourilor de gazon si apoi calcarea usoara a acestora pentru a nu favoriza aparitia spatiilor intre role in special pe partea scurta de 40cm cum deseori se intampla daca nu se tine cont de acest sfat.

La finalul instalarii se incepe udarea gazonului proaspat instalat. Udarea este recomandata si in timpul montajului daca este o zi caniculara de vara iar cantitatea de gazon pe care trebuie s-o montati este mare si timpul scurs de la montarea primei role pana la finalizarea montarii este mai mare de 2-3 ore.

Intretinerea gazonului

 • tunderea, cât şi celelalte lucrări, se fac ca şi la oricare alt tip de gazon. In lunile căduroase – tunderea se face la 7-10 zile după instalare.
 • refacerea gazonului: covorul vegetal al gazonului are o durată de utilizare limitată în timp. Durata de folosire depinde de condiţiile de înfiinţare, catacteristicile speciilor, modul de folosire şi întreţinere. După o perioadă de timp covorul vegetal începe să se rărească, apărând goluri care, parţial, vor fi acoperite de muşchi sau specii nedorite din punct de vedere estetic. In asemenea condiţii, covorul vegetal nu-şi mai îndeplineşte rolul pentru care a fost creat şi se impune refacerea lui. Problema refacerii gazonului determină încă păreri diferite. Exista trei posibilităţi de refacere:

• A. desfiinţarea vechiului covor vegetal şi înfiinţarea unui nou gazon. În această situaţie se va proceda ca şi în cazul înfiinţării iniţiale, alegându-se, în funcţie de condiţiile concrente, tehnologia cea mai potrivită (prin semănat direct sau prin placare, rulouri);


• B. îmbunătăţirea vechiului covor vegetal prin supraînsămânţare cu un amestec format din speciile existente în structura gazonului. În această situaţie verigile tehnologice sunt asemănătoare cu cele de la înfiinţarea gazonului, cu unele particularităţi la: pregătirea terenului, norma de sămânţă, fertilizare, irigare. Supraînsămânţarea se poate efectua pe toată suprafaţa sau numai în zonele cu gazon de calitate inferioară, după o prelucrare energică a ţelinii din porţiunile deteriorate, fertilizare echilibrată şi irigare corespunzătoare În SUA se recomandă: 2,00-2,50 g/m2 de culturi de fungi (MicoApply Mycorrhizae) pentru refacerea structurii solului, 100-110 g/m2 de fertilazant organic complex (Biosol Mix) ce asigură necesarul de elemente nutritive pe 2-3 săptămâni, 10-20 g/m2 complex chimic bazat pe acid humic (Menefee Humate) , în 6- 8 reprize, pentru activarea C organic din sol, 12 g/m2 fertilizant NPK starter (16-16-16), ce asigură necesarul de azot pe 3 săptămâni. Cantitatea de seminţe: 30-35 g/m2 la plantele cu seminţe mici (Poa pratensis) şi 60-65 g/m2 la cele cu seminţe mari (Festuca arundinacea) Irigarea – pentru a umecta solul peste 6-10 cm adâncime Epoca optimă de supraînsămânţare este primăvara devreme, atunci când solul nu este zvântat în totalitate, când se imprimă desenul cauciucului de la tractor, dar nu se lipeşte de cauciuc sau la începutul toamnei, cu asigurarea condiţiilor de umiditate.

• C. Refacerea porţiunilor deteriorate de gazon cu plăci sau rulouri. Se decupează zonele necorespunzătoare, se pregăteşte terenul şi se planteză plăcile/rulourile, se tasează, se fertilizează şi se irigă în mod corespunzător.