Cand vorbim despre pesticide ne referim la chimicale care tin sub control daunatorii. Acestea includ insecticidele, erbicidele, fungicidele si altele.
Pentru ca un pesticid sa fie eficient, trebuie sa intervina cu dezvoltarea normala a daunatorilor fara a cauza daune gazdelor. Aceast lucru nu inseamna ca parazitii vor fi eliminati. De fapt, problema cu acestia din urma ar putea sa nu fie suficient de severa pentru a cere interventii chimice. De exemplu, cateva papadii razlete din gazon pot fi usor indepartate cu mana, prin smulgere.
INSECTICIDELE
Sunt pesticide care sunt utilizate pentru controlul insectelor daunatoare, dupa cum le indica si numele. Mai intai veti avea nevoie sa identificati corect daunatorul pentru ca nu toate insectele pot fi controlate cu un singur insecticid. Daunele sunt de obicei produse datorita consumarii frunzelor si radacinilor de catre insecte, precum si de gaurirea plantelor pentru a li se consuma seva.
Insecticidele care controleaza parazitii radacinilor pot fi aplicate sub forma de granule, cu o unealta de imprastiat sau sub forma lichida cu un pulverizator. Indiferent sub ce forma, este important sa ne asiguram de patrunderea in sol a chimicalelor si sa impiedicam copiii, animalele de casa sau salbatice sa stea pe gazon pe intreaga perioada specificata pe eticheta pesticidului. Insectele cu hranire de suprafata, care consuma frunzele gazonului si ale altor plante, sunt cel mai bine controlate prin pulverizarea pesticidului si permiterea uscarii acestuia pe frunze. Eficienta acestuia este pierduta daca este spalat de ploaie sau irigatii.
ERBICIDELE
Sunt utilizate pentru controlul buruienilor, utilizate atat pe gazon, cat si printre alte plante ornamentale, industriale sau de consum. Buruienile sunt impartite, ca si restul plantelor, in doua mari categorii: perene si anuale.
Erbicidele pre-emergente sunt folosite la prevenirea germinarii multor specii de buruieni, majoritatea anuale. Sunt folosite frecvent primavara devreme pentru a stopa germinarea buruienilor de primavara tarzie, precum pirul.
Erbicidele post-emergente sunt aplicate direct pe buruieni proaspat germinate sau crescute. Acesta este cel mai frecvent mod in care sunt tratate buruienile perene. De asemenea, acest tip de pesticide este clasificat fie ca si erbicid de contact – care ucide partea din planta pe care o atinge, fie ca erbicid sistemic – care este transportat prin intreaga planta. Acesta din urma este cel mai eficient pentru buruienile perene. Erbicidele pot fi de asemenea grupate in selective si non-selective. Un ierbicid selectiv controleaza o anumita categorie de plante (de exemplu doar cele cu frunze late). Cele non-selective ucid orice planta cu care intra in contact. Acestea sunt folosite de obicei pentru alei si pentru pregatirea solului gol pentru plantare, in special a gazonului.
Fiti foarte atenti insa! Si cea mai mica briza poate cauza chimicalele sa ajunga pe plantele din vecinatate, cauzand daune sau chiar moartea lor. Cand folositi un erbicid non-selectiv tineti pulverizatorul aproape de buruieni si nu il aplicati niciodata pe vreme cu vant moderat sau puternic. Telul este de a controla buruienile cu stricaciuni minime la nivelul gazonului si plantelor ornamentale. Cel mai bine este sa aplicati pesticidele dimineata, pe vreme linistita si cu temperaturi blande, intre 18-29 grade Celsius.
Indiferent de tip, pesticidele ar trebui utilizate doar in ultima instanta. Oriunde este posibil, utilizati pesticide organice.
O posibilitate este utilizarea pesticidelor ce contin Bacillus thuringiensis (Bt), o bacterie care omoara unii daunatori dar nu este toxica pentru animale sau plante. Doar cand e absolut necesar folostiti chimicale, iar atunci cu cea mai mare grija. Siguranta in momentul manevrarii, amestecarii, aplicarii si depozitarii pesicidelor este cruciala. Cele mai multe intoxicatii apar in timpul mixarii substantelor. Stropirea de concentrat pe piele sau in ochi, de exemplu, poate fi prevenita prin utilizarea echipamentului adecvat de protectie. Asadar, vom avea nevoie de haine lungi, care sa acopere bratele si picioarele, de manusi de cauciuc, incaltaminte inchisa si ochelari de protectie. Sub nicio forma nu consumati orice tip de bautura sau fumati in timpul manevrarii pesticidelor. Chimicalele trebuie depozitate in containerele originale; nu stocati niciodata o solutie diluata intr-o sticla sau un borcan. Si, evident, toate pesticidele vor fi tinute departe de copii. Cititi etichetele cu atentie si urmati instructiunile intocmai. Dozele corecte si calibrarile au fost deja calculate stiintific pentru cele mai eficiente rezultate. Trebuie sa intelegeti ca acestea sunt cele mai periculoase pentru mediu si oameni atunci cand sunt de natura chimica.
Cel mai bine este sa cautati mai intai alternativele organice, care nu prezinta un pericol (sau cel putin nu unul la fel de mare) pentru noi si restul faunei si florei. De asemenea, nu ezitati sa va adresati specialistilor pentru orice nelamurire.