Afla cele mai noi articole din domeniu

Etapele pentru montarea de pavaj si dale

O nouă casă și grădină este precum o pânză goală. Ai posibilitatea de a transforma fiecare loc din casă sau curte într-un spațiu plin cu personalitate pe care îl vei adora. Fie că ești obosit de spațiul tău vechi sau te muți într-unul nou, decorarea este absolut necesară pentru a adăuga confort și farmec. Vei încerca să schimbi unele aspecte din casă și să încorporezi detalii mici pentru a obține cele mai bune rezultate, iar nu in ultimul rand este foarte important ca banii pe care proprietarii îi cheltuiesc sa îi considere o investiție în amenajarea lor și nu ca un cost.

După achiziționarea unei case, noul proprietar mai devreme sau mai târziu va contacta o firmă având domeniul în comercializarea pavelelor. Conform specialiștilor în design, pavelele sunt indicate pentru montarea de alei, curți interioare, terase și trotuare pentru pietoni. În funcție de grosime, pavelele pot suporta greutăți de până la 10 tone. Există multiple avantaje în utilizarea acestor pavele în comparație cu alte soluții. Acestea se montează pe un strat de nisip, iar proprietarul nu va trebui să irosească bani pe alte metode. Pe lâng toate acestea, pavele oferă siguranța împotriva alunecării în comparație cu alte materiale care nu au o aderența la fel de bună ca acestea. De asemenea, pot fi înlocuite sau scoase cu ușurință atunci cand proprietarul are nevoie și se pot monta oricând la loc fără pagube. Pavelele sunt benefice mai ales iarna când apare înghețul deoarece dacă ai avea nisip, pietriș sau asfalt în curte, odată cu trecerea timpului, acesta se va sparge, iar primăvara vei fii nevoit sa corectezi fisurile ceea ce reprezinta alte cheltuieli inutile.

Etapele care se vor parcurge pentru a monta pavajul sunt aceleași indiferent daca este vorba de un pavaj rezidențial, comercial sau industrial. Însă, diferența poate fi dată doar de tipul de pavaj dorit. Calitatea plăcilor este lucrul cel mai esențial înainte de a începe montarea lor. Pentru asta va trebui să cauți o echipă calificată care îți este asigurată în general de către firma de unde vei cumpăra materialul. Există situații în care, din dorința de a scoate un preț mai bun din producție, unele firme adauga pamant in amestecul acestui strat, iar în timp acest lucru va afecta calitatea produsului. După cumpărarea pavajului, urmează o etapă foarte importantă și anume, montarea pavajului care se realizează de catre o echipă calificată. Aceasta trebuie să realizeze 10 etape esențiale: planificarea și schițarea; estimarea suprafeței; alegerea pavajului; excavarea și pregătirea fundației; montarea bordurilor; amenajarea substratului; așezarea pavajului; tăierea marginilor; nivelarea și umplerea rosturilor; finisaj și întreținere.

Inițial se schițează un plan în care se masoară cele mai importante elemente de pe suprafața stabilită de catre proprietar indiferent care ar fii acelea: cladiri, scari, copaci, plante, etc. trebuie să stabiliți un echilibru între mărimea suprafeței pe care o doriți pavată și urmarea altor elemente precum: ușa sau poarta, gazonul, copacii, tufele și gradina cu plante. Aria suprafeței care urmează a fi pavată, trebuie masurată pentru a decide cantitatea de pavaj utilă, cât și pentru stabilirea cantității de materii prime, adică pietriș sau nisip. Montarea pavajului în comparație cu piatra cubică este mai ușoară deoarece dalele prezintă un avantaj, acestea având o grosime uniformă. În plus, din aceste placi printr-un joc de diferite combinații de modele și culori se pot obține numeroase tipuri de forme.

Pentru a realiza excavarea și pregătirea fundației va trebui să marcați aceea zonă cu o sfoară, apoi aria respectivă trebuie săpată până la o adancime de 40-50 cm.

Montarea bordurilor este necesară doar pentru a ocolii deplasările laterale ale pavajului. Însă, bordura nu mai devine necesară când aceasta se aplică lângă o clădire. De obicei bordurile se montează în beton. Pentru amenajarea substratului va trebui să umpleți aria săpată cu 40-50 cm de balast, astfel pavelele vor avea fundație stabilă. După ce ați impraștiat 5-7 cm de nisip peste baza balastului, urmează nivelarea acestuia care se va face cu ajutorul unei rigle sau dreptar.

Dupa așezarea pavajului este posibil ca pe marginea suprafeței pavate să rămână goluri care ulterior le veți umple cu bucăți de pavaj. Pentru tăierea lor se poate folosi ghilotina de pavaj, iar pentru o tăiere mai exactă se poate folosi un polizor unghiular (flex) cu disc diamantat. Un pavaj ideal se poate obține prin vibrarea acestuia cu o placă vibrantă până la nivelarea tuturor denivelărilor. Umplerea rosturilor se va face dor cu nisip uscat.

Urmează ultima etapă, în care pavajul nu are nevoie decât de maturare și uneori de spălare, iar la 1-2 săptămâni după montaj va trebui să mai împrăștiați și să măturați nisip pentru a umple rosturile dintre placi/pavele. De ținut minte: fixarea și vibrarea pavajului și a bordurilor se face numai pe timp uscat și se folosește doar nisip uscat. Dacă pe suprafața pavajului montat se acumuleaza balți după ploaie atunci înseamnă că s-a produs o eroare la montarea acestuia. Acest aspect se verifica prin orientarea apelor pluviale. Pavelele montate corect vor avea o pantă de minin 1% ce va conduce apa către guri de scurgere sau către un teren descoperit.

Pavajele sunt ultimele tendințe, un design modern al pavajului ce poate transforma curtea dumneavoastră intr-un loc minunat. Pavelele au o varitate largă de culori și forme (pătrate, dreptunghiulare, rectangulare, stelare). De asemenea, puteți chiar dumneavoastră creea orice combinație doriți. Pavajul oferă eleganță și utilitate în orice mediu rezidențial sau industrial, sunt ușor de întreținut și păstrează frumusețea.